LightDark

 O lume fără personalizare: Ce ne facem când branding-ul ia o pauză?

Astăzi, chiar când mă gândeam cum ar arăta o zi fără design personalizat, universul mi-a trimis răspunsul direct la ușă. Da, chiar la ușa mea! Un domn, să zicem un om… un fel de reprezentant al epocii pre-branding, a apărut în urma unei comenzi online de la un magazin de alimente destul de cunoscut.

Imaginează-ți o dubă albă, simplă, fără niciun fel de personalizare. A venit să livreze comanda sau să mă recruteze în mod neașteptat pentru rolul principal într-un film de groază despre trafic de organe?

Nicio reclamă, niciun logo. Ca și cum Amazon ar avea un frate geamăn, dar uitat în spatele scenei, care nu a auzit niciodată de marketing.

Domnul șofer era echipat într-o pereche de blugi atât de strâmți încât parcă fuseseră răpiți din dulapul unui adolescent rebel sau, cine știe, poate domnia sa era un pasionat necunoscut al modei retro involuntare. Să nu trecem cu vederea nici bluza lui cu flori – un articol care ar putea declanșa instantaneu fantezii de vacanță, dacă nu ar fi avut un model floral… hai să spunem, atât de „distinct”. Dar, gândiți-vă bine, nu putem arunca vina pe sărmanul șofer pentru alegerea vestimentară (nu, nu vorbesc despre gusturile lui estetice). Compania ar fi putut să-i ofere măcar un tricou în culorile brandului și o mașină decorată cu un logo vizibil, astfel încât să nu ne trezim verificând dacă suntem într-o scenă dintr-un thriller de acțiune, în loc să așteptăm liniștiți livrarea alimentelor. Un mic efort de branding, doar ca să nu ne pună pe gânduri!

Ce e lumea fără branding?

Branding-ul nu este doar o etichetă sau un logo aruncat pe un produs pentru a-i spori prețul. Este vocea unei companii, personalitatea sa, modul în care un produs sau un serviciu șoptește (sau strigă, depinde de caz) la tine din raft sau din ecran. Fără branding, lumea ar fi o colecție de obiecte banale, fără poveste și fără caracter. Imaginează-ți că mergi la supermarket și toate produsele arată la fel. Cutie albă, text negru, zero emoție. Alegi o cutie de cereale pentru că… trebuie să mănânci ceva, nu?

Branding-ul transformă banalul în excepțional, încarcă un simplu obiect cu așteptări, emoții și, da, uneori, chiar și cu un statut social. Un produs bine branduit poate transforma întregul proces de cumpărare dintr-o necesitate într-o plăcere.

Ce ne învață o zi fără personalizare?

1. Valoarea unui design bun: Un design bun face produsul să vorbească despre sine. Fără el, am putea foarte bine să trăim într-o lume unde alegerea unui pachet de biscuiți este la fel de inspirată ca alegerea unei perechi de șosete la ora 6 dimineața.

2. Conectarea emoțională: Brandurile creează legături emoționale, transformând consumatorii în fani fideli. Fără această conexiune, relația noastră cu produsele și serviciile devine strict funcțională.

3. Diferențierea: Într-o mare de opțiuni, designul personalizat este farul care ne ghidează spre produsele care rezonează cu personalitatea sau valorile noastre. Fără el, am naviga în derivă într-un ocean de monotoni.

Astăzi, domnul în blugi strâmți și bluza lui florală neconvențională m-a făcut să apreciez și mai mult meseria de designer. Da, poate că personalizarea și branding-ul ne costă uneori câțiva bănuți în plus, dar ce plictiseală (și ce frică) ar fi să trăim într-o lume unde fiecare van este doar o dubă albă și fiecare zi de livrare, doar o tranzacție uitată. Haideți să celebrăm creativitatea, să râdem de blugii prea strâmți și să ne bucurăm de puțină culoare în viața noastră, chiar și atunci când vine vorba despre bluza de vacanță pe care ai alege-o doar într-o criză de identitate fashion. Ah, draga de personalizare, unde am fi fără tine?

Intră în discuție: