LightDark

Co din Flow

În 2008, m-am trezit cu un nou vis de business într-un orășel aglomerat  de la malul mării, plin de pensiuni la tot pasul. Cum să ieșim în evidență? Hai să facem un site web! Aveam o oarecare experiență din facultate – HTML, Java, chiar și ceva Flash. Wow, animații!

Oare cu ce sa încep?  Am dat o raită pe net să văd cum se face un logo – a fost și al doilea contact cu această lume a „naming”-ului. Trebuia să fie un nume atractiv, am zis. Mare, nisip, perla… Golden Pearl. Dar s-a dovedit a fi un nume cu bucluc… Goldăn Pirl… părl… dar ce contează, e distractiv să gândești un nume pentru un nou business. Nu eram la primul naming, am avut și o „firmă de calculatoare” cândva. Eu și doi băieți tehnici și isteți. Erau vremurile când informatica și calculatoarele erau viitorul. Erau programe pentru studenți in care puteai sa îti faci un SRL și erai scutit de ceva taxe.  Îmi amintesc cum m-a sunat mama și m-a întrebat: “Ce nume pui la firma ? Dă-mi 3 variante ca sa nu fie luat!”. Naming…analiza de piață….eh, nu prea.

Am făcut și niște flyere, un prieten de-al meu de la București avea o tipografie. Când au venit, am fost atât de fericită! Arătau minunat! Le-am împărțit cu bucurie prin tot orașul. Era frig, aproape iarnă. Dar oamenii au cumpărat tot stocul. Era nou, era mai ieftin, și erau aproape sărbătorile. Atunci am înțeles ce înseamnă publicitate, grafică bună și să ai o poveste în spatele afacerii.

Revenind la „perla aurie”, primul meu website… Căutând pe net pe cineva care să-l facă, nu găseam nimic extraordinar și ce găseam părea prea scump pentru bugetul meu. „Poate îl fac singură”, mi-am zis. Până la urmă, aveam ceva cunoștințe și doar câteva emoții. Mi-am făcut primul logo, primul website, primele meniuri… și asta e! Mi-a plăcut să fac asta! Poate arătau ca din 2006, dar erau făcute cu inima. Nu reușisem să mă bucur de partea de programare din facultate și nu eram convinsă că vreau să fac o carieră din asta. Dar măcar în grafică mă simțeam în elementul meu.

Am petrecut nopți întregi online, învățând din tot felul de cursuri despre grafică. Am început cu Photoshop. Buton cu buton, savuram fiecare formă care îmi ieșea. M-am înscris și la un curs, am luat o franciză. Agenție de publicitate! Ne-au dat un site cu portofoliu, un manual în care am învățat ce este un logo, o carte de vizită, o broșură, un flyer… dimensiuni. Îmi amintesc prima carte care m-a luminat: „Cartea cu secrete de marketing, publicitate și design grafic”. Am citit-o de câteva ori, cu pixul și caietul în mână, notând tot ce mi s-a părut interesant.

Eram câțiva oameni care luaserăm această franciză și eram în contact. Discutam despre ce descoperim, eram bucuroși și plini de entuziasm. Și aventura mea ca Graphic Designer începea atunci…

Primul logo plătit l-am făcut pentru un prieten.  Vindea laptopuri. L-am lăsat aici să-l vedeți.

100 Euro!

Intră în discuție: